Følg sæsonerne og stemningen - i Gl. Skagen og på Ruths Hotel. Bliv tilmeldt vores nyhedsbrev.



Den skønne natur omkring Gl. Skagen giver ideelle muligheder for en frisk gå- eller løbetur. 

Som ekstra motivation til at komme ud i naturen har vi udarbejdet et kort med forskellige ruter. Hvad end det bliver en kortere eller længere tur, så kan det under alle omstændigheder være godt for krop og sjæl med al den friske luft.

Vi ønsker en god tur!
 

Den lille

2,5 km-ruten er fra Ruths Hotel op til Sømærket med en overdådig udsigt over Gl. Skagen, Skagerrak og klitlandskabet. Fra Sømærket følges stien ned til stranden og forbi det nu forladte sommerhus Fellen. Herfra videre til solnedgangspladsen og tilbage til Ruths Hotel.

Den lange

5,0 km-ruten er fra Ruths Hotel ud langs Flagbakkevej og så til højre ad Kanalvej ned til stranden. Ved Fellen drejes til højre og man følger Rævehulevej tilbage til Flagbakkevej og til Ruths Hotel.

Længere endnu

Man kan også vælge at kombinere de to ruter eller sætte kursen mod Den Tilsandede Kirke (i alt  7km). Læg evt. vejen forbi Flagbakken, hvor der er en flot udsigt over Skagen Klitplantage.


Sømærket
Ved et ophold på Ruths Hotel er det nærmest obligatorisk at give sig selv den oplevelse, som det er at nyde udsigten ved Sømærket. Med en placering få minutters gang fra hotellet, så er det også en ”vandretur”, de fleste burde kunne finde tid til. På toppen af bakken, hvor Gl. Skagens stolte vartegn står, er der uovertruffen panoramaudsigt. En betagende udsigt til Skagerrak, og hen over de karakteristisk gule huse og røde tage med hvidmalede kanter. Mod øst kan man skimte Kattegat, og i sydlig retning bugter det kuperede terræn sig med marehalm og den enorme klitplantage.
Sømærket har ikke længere en funktion, men det er ét af 23 sømærker, der helt tilbage i 1884 blev placeret langs vestkysten for at guide datidens sømænd. Disse sømærker er op til 12 meter høje og "hovederne" kan være en cirkel, en trekant, en firkant eller en anden letgenkendelig figur, der alle var indtegnet som signaturer på søkortene, så navigatørerne kunne bestemme skibenes nøjagtige positioner. I dag er der 11 tilbage, fordelt over hele den smukke danske vestkyst.  

SE VIA GOOGLE MAPS

Skagen Klitplantage
Efter at have nydt den betagende udsigt ved Sømærket, kan ruten oplagt fortsætte syd på, hvor Skagen Klitplantage udfolder sig. Et stort område med utallige stier, som leder gennem stejle klitter og tæt skov samt de store områder tildækket af marehalm, sand og utæmmet natur. Plantagen blev anlagt i 1888 som værn mod sandflugt, der plagede området. Hvis man er fugleinteresseret, så er plantagen i højeste grad en udflugt værd, da den beskrives som et af de fineste steder for at spotte trækfugle. Det samlede areal dækker 1.475 hektar, så der er rig mulighed for at vandre ud i det blå – hvad end man kigger efter fugle eller blot nyder de naturskønne omgivelser.

 

Den Tilsandede Kirke
I den østlige del af Skagen Klitplantage ligger et af de mest besøgte seværdigheder i Nordjylland – Den Tilsandede Kirke med det officielle navn Sct. Laurentii Kirke. Den oprindelige kirke menes at være bygget i sidste halvdel af 1300-tallet, hvor den ved opførelsen var Vendsyssels største. Kirken blev ramt af den føromtalte sandflugt i begyndelsen af det 16. århundrede, hvilket startede kirkens nedsænkning i sandet. Stærke mænd fra menigheden forsøgte dengang igen og igen at befri kirken for sand, men i 1795 opgav man kampen. På daværende tidspunkt havde de nok ikke forudset, at kirken med tiden ville blive én af landets mest velbesøgt. Den interessante forhistorie og ikke mindst det flotte landskab, som den er placeret i, gør det bestemt en gåtur værd – også selvom det kræver lidt over en halv times gang fra Ruths Hotel.

SE VIA GOOGLE MAPS

Gennem Gl. Skagens gader
Det kan ved første øjekast godt virke lidt som at træde ind i en tidslomme, når man går gennem Gl Skagen. Alt fra husenes gule farve og den karakteristiske røde tagbelægning til de utæmmede hybenbuske såvel som hvide stakitter, der danner snorlige linjer gennem de krogede og finurlige gader.    

Den iøjnefaldende ensartethed henleder måske endda tankerne til en filmkulisse, hvor alt er udført efter en manual uden afvigelser. Ved nærmere eftersyn vil karaktertrækkene for hvert hus dog være tydelige med massevis af individuelle særpræg og charme. Det store antal af velbevarede om end nyistandsatte huse er ikke længere beboet af lokale fiskere og deres familie, de er i stedet en yndet ferieresidens, og det hele emmer af dansk idyl. Vejene og stierne snor sig med terrænet, og der er masser af vindstille oaser og hyggekroge, at gå på opdagelse efter.

Solnedgangspladsen
Et naturligt mødested for alle i Gl. Skagen, der ikke mindst om sommeren tiltrækker massevis af feriegæster. Det skyldes bestemt ikke udelukkende den populære iskiosk, næ denne plads har sin helt naturliglige tiltrækningsevne, hvilket navnet tydeligt indikerer. Det er nærmest som en opvisning i en veltilrettelagt kulisse, når solen går ned og dækker Gl. Skagen i et malerisk skær. I 2019 blev området ved Solnedgangspladsen overbygget, og et funktionelt mesterværk blev skabt af kunstneren Ingvar Cronhammar, En enkel løsning, der ikke i sig selv overskygger naturen og det særlige lys i Skagen, men i højere grad komplementerer sceneriet. Solnedgangspladsen består af to dele: En solskive og en række små nyanlagte klitter. Solskiven er omkring 20 meter i diameteren og er udsmykket med spejlende granitflager, så skyerne og solens stråler reflekteres. Etableringen af en række nye klitter, lægger sig ikke kun i forlængelse af kystbeskyttelsen ud for Gl. Skagen, men giver også læ. Herved er det et ideelt sted at betragte havet, bølgerne og lyset hele året rundt.

SE VIA GOOGLE MAPS

Gl. Skagen Strand
Langs den bugtende kystlinje er der flere fixpunkter at orientere sig i forhold til. Vælger man at gå mod nord fra Solnedgangspladsen, så bugter stranden sig efter få minutters gang ved det historiske Hollænderhus. Herefter prydes landskabet udelukkende af klitter, sand og hav. Er tiden og lysten til det, så vil man kunne følge stranden hele vejen til Grenen. 

Sætter man kursen mod syd vil man på gåturen komme forbi Fellen, et sommerhus der har mere end 100 års historie, men nu står overladt til naturen og havet midt på stranden. Det er herfra muligt at gå væk fra stranden og følge Rævehulevej ind i landet – hvis man skulle have fået rigeligt med frisk havvind. Går man videre langs stranden, vil der ikke dukke huse op før Kandestæderne på den anden side af Hulsig Hede. Der er med andre ord høj sandsynlighed for at have den storslåede strand helt for sig selv.

OBS: Bliv venligst på stierne, når du går gennem klitterne omkring Gl. Skagen. Vi støtter arbejdet med kystsikring – det ligger i vores natur.